Leírás
Luxus, prémium konyak Franciaországból. A Courvoisier tudomány és művészet finom keveréke, amelynek készítése során a régi technikákat ötvözik az új technológiákkal. Ez a fejedelmi konyak Napoleont is levette a lábáról, és hogy őt idézzük: "bor este, konyak reggel".
Eredeti francia cognac, mely a franciaországi Cognac tartomány legjobb minőségű szőlőbirtokairól származik. Magyarországon három változata kapható, a V.S. melynek a legfiatalabb összetevője is minimum 5 évig érlelődött, a V.S.O.P., ahol a legfiatalabb összetevő is legalább 8 éves, valamint az X.O., amelyben 20 és 35 éves párlatok biztosítják az egyedülálló aromát.
Története: A Courvoisier-ház legendás története 1809-ben kezdődik, amikor Emmanuel Couvoisier és Louis Gallois borkereskedő céget alapított Párizsban. A cég hírneve gyorsan emelkedett, így maga Napoleo Bonaparte is meglátogatta a raktáraikat. Annyira ízlett neki a cég által forgalmazott brandy, hogy parancsba adta tüzérségi egységeinek, hogy a morál javítása érdekében a katonák minden reggel kapjanak egy pohár konyakot. A waterloo-i vereség után Napoleont Szent Ilona-szigetére száműzték, ahová csak egyetlen luxus árut vihetett magával, és ő néhány hordó Courvoisier-konyak mellett döntött.
1828-ban az alapítók fiai, Felix Courvoisier és Jules Gallois áttelepítették a céget a Cognac-régióbeli Jarnac városába, mivel szigorúbb ellenőrzést akartak gyakorolni a konyak minősége fölött. Itt 1840-ben egy kastélyt építettek, amelyben a cég központja azóta is működik. 1909-ben az angol Simon- család vásárolta meg a céget, akik első lépésükként bevezették a közismert Napoleon- sziluettet a cég logójaként. 1910-ben pedig piacra dobták az első Napoleon- kategoriájú ( minimum 6 éves érlelésű ) konyakot, a szintén legendássá vált szaténfényű palackban. 1984-ben, azóta is egyetlen konyakgyártóként, a Courvoisier megkapta a Prestige de la France kitüntetést Jacques Chiractól, amely a legmagasabb minőségi díj Franciaországban.
Cognac
Charante környékéről származó borpárlatok védett gyüjtőneve. Nevét Cognac városáról kapta. Charante megye meghatározott részéről származó fehérborból készül kétszeres lepárlással. Az érlelés fehér Limousin, Troncais tölgyfa hordóban történik minimum 2 évig. Alkoholtartalma 40 %. 1919-ben a nemzetközi bíróság döntése rögzítette, hogy a cognac (konyak) név kizárólag az említett termelőhely borpárlatai használhatók. A finom konyakot önmagában kell inni, és mindenképpen jég nélkül, szobahőmérsékleten fogyasztva. Zamata mégjobban élvezhető, ha a poharat kezünkkel kissé felmelegítjük.
Kijelölt terület: Charente Martitime (központ: Cognac városa), Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bois Ordinaires és Bois Communs
Engedélyezett szőlőfajták: ugni blane, folle blanche, colombard;
1947-től kezdve tilos a konyakos üvegeken feltüntetni a termék korát, csak a következő jelzéseket engedélyezték, amik azonban nem egységesek.
3-5 év: 3 csillag vagy V.S. (Very Special)
5-10 év: 5 csillag vagy V.O. (Very Old) vagy V.S.O.P. (Very Special/Superior Old Pale/Produet) vagy Réserve
10 évnél öregebb: X.O. (extra old) és márkánként számos fantázianév