Leírás
A Kalumba Madagascar Spiced Gin a jól ismert Zwack gyár kecskeméti lepárlóiból került elő 2018 közepén. A citrusos frissességet ötvözi a komplex fűszerezéssel, mely ízek hosszú hónapok alatt érnek össze tölgyfahordóban, aszalt füge ágyon. Új, friss ízével szinte azonnal berobbant a köztudatba köszönhetően édeskés ízének és nem mindennapi megjelenésének.
A Kalumba ital a nevét a kalumbagyökérről kapta, ami Kelet- és Dél-Afrikai fülledt területein nő. Dísznövényként és gyógynövényként is használják. A különleges növény a 17. században érkezett Európába, az elsők között volt a világon, melyet a gyógynövények között számon tartottak. Egyedi ízét nem csupán a kalumbagyökér adja, hanem a 17 féle fűszernövény, melyek egy részét Madagaszkár és Afrika vad dzsungeleiből gyűjtenek össze kézzel és válogatják ki nagy gonddal. Habár az Unicum receptjét hétpecsétes titokként őrzi a Zwack, a Kalumba esetében kivételt tettek, így tudhatjuk, hogy az ital párlásánál ezeket a hozzávalókat használják fel:
borókabogyó
citromfű
curacaohéj
csillagánizs
fahéjlevél
gyömbér
kardamommag
koriander
kubebabors
kurkuma
lime-héj
rózsabors
szegfűszeg
szerecsendió
szerecsendióvirág
vanília
Az ötletes, egyedi palackot kézbevéve azonnal szemet szúr Madagaszkár ikonikus állata, a gyűrűsfarkú maki (riszálod?), ezzel is utalva az alap hozzávaló származási helyére.
Kóstoláskor kifejezetten édes jelleget érezhetsz, komplex, jól átgondolt ízeket találsz poharadban, ami nem is meglepő, ha figyelembe vesszük a Zwack évszázados tapasztalatát. Arany, szalmasárga színű italunkat szobahőmérsékleten, vagy enyhén hűtve érdemes fogyasztani, ekkor jön elő leginkább közepesen testes, játékos íze, melyben érezheted a a boróka balzsamosságát, a friss citromosságot és az izgalmasan összeválogatott fűszerek játékát is.
Leginkább önmagában, tisztán fogyasztva javallot, ám koktélok alapanyagaként sem okoz csalódást.
Kalumba gin koktél receptek:
Kalumba Tonic: 4 cl Kalumba, lime, jég és tonic a feltöltéshez
Kalumba Shooter: 4 cl Kalumba, cukorszirup, 2 cl facsart limelé
Kalumba Gyömbér: 4 cl Kalumba, friss gyömbér, jég és gyömbér a feltöltéshez